top of page

Hackathon jako revoluce a malý zázrak

Obvykle se k dění ve veřejné sféře nevyjadřuji, málo se mě v tomto období mého života dotýká. Dnes ale cítím vlnu úžasu a radosti v souvislosti s hackathonem na vytvoření informačního systému k dálničním známkám. Odpusťte mi to, snad trochu za vlasy přitažené, přirovnání, ale mám pocit podobný svým dávným prožitkům během sametové revoluce.

Jsem čerstvě po víkendovém semináři, který jsem vedla. Plná dojmů a zážitků proměn vnitřního nastavení lidí - od bezmoci k naději nebo dokonce k odvážné myšlence nebo činu. Zároveň vím, že příklady toho, že to jde, můžou být někdy až zastrašující, pokud já sám ještě spočívám hluboko v bezmoci. Někdy jsou ale zase tolik inspirující! Hackathon určitě patří k těm odvážným činům, které spíš inspirují, otevírají prostor a naplňují nadějí.

Však kdo z nás by nechtěl pracovat na něčem reálném, co má smysl, spolu s dalšími zapálenými lidmi, jiskřit v tom úžasném okamžiku tvoření reality. Pomáhat najít cestu zpátky k přímočarosti, odlehčit systém, který prostě v průběhu času zbytněl, aniž by to zamýšlel a ve kterém se objevily cestičky vedoucí neprůhledným křovím. Vložit se do dění s vírou, že zdravý rozum a dobrý záměr si najde svou cestu.

Před lety jsem pracovala v etickém lobbyingu. Snažili jsme se zprůhlednit některé zákony, najít spravedlivější a korupci odolnější řešení různých životních situací. Já sama, ještě hodně poznamenaná dětstvím a možná i školou sugerující mi bezmoc, jsem svému šéfovi, často říkala: „To není možné. Tohle nemáme sílu prosadit. Je proti nám ta nebo ona lobby.“ A on, hlava otevřená, idealistická, mi říkal: „A proč ne? Lobby nejsou masa, jsou to lidi. Zkusme to!“ A měl pravdu, jak moc měl pravdu. Leccos se podařilo. Tolik, že jsem si to předtím neuměla představit, bylo to zcela mimo moje mapy. Hackathon mě vrátil zpět v čase a zpětně děkuji Westonovi za tuhle lekci, za tento dar.

Kéž se každému z nás podaří najít oblast, ve které má know-how i duši a aspoň občas udělat něco, co ostatní zase o kousek posune k víře v síly jednotlivce i v sílu nadšením planoucí skupiny.

Iveta

Iveta Havlová

www.ivetahavlova.cz

Štítky:

Archiv
Sledujte Ivetu
  • YouTube
  • Facebook App Icon
  • Instagram
  • LinkedIn
  • SoundCloud
bottom of page